2019-12-01 rozsvícení stromu v Klučově a příchod Barbor

Název

2019-12-01 rozsvícení stromu v Klučově a příchod Barbor

Popis

Adventní neděle 1. 12. 2019 v Klučově.
Přípravy na advent v Klučově začaly už v listopadu. Klučovská mateřská škola vánočně zněla, když děti pod vedením paní ředitelky a učitelek, připravovaly pásmo písní pro slavnostní podvečer u stromu, tradičně vyráběly ozdoby. Spolek šikovných Klučovských žen vyrobil vánoční překvapení, které později Barborky rozdají lidem. Koncem týdne „se postavil“ vánoční strom a betlém.
Je neděle 1. prosince 2019, probudili jsme se do slunného rána, po sněhu ani zdání. Před 10 lety vznikla krásná tradice Vánočního stromu v Klučově, ke které Galina Miklínová s Josefem Svobodou dala podnět – viz reportáž https://jkk.estranky.cz/clanky/knihovnicky-zpravodaj/2009-prosinec---zdobeni-a-rozsviceni-stromu.html
Před 16. hodinou se pomalu stmívá, teplota lehce nad nulou, je plná náves s nádechem adventního času. Sešlo se tady na 300 sousedů, možná i víc. Nedaleko stromu stojí stůl s občerstvením, kde Klárka Šinková s Věrkou Douchovou a Hanou Dvořákovou nabízejí svařáček nebo čaj a k tomu něco sladkého na zakousnutí.
Odpoledne zahajuje Petra Chlumská v kostýmu anděla a děkuje všem sponzorům a pomocníkům, také za podporu Obecnímu úřadu Klučov, Mateřské školce, místnímu SDH, a dobrovolníkům, kteří jako vždy s radostí pomáhali, aby se nám u stromečku s betlémem líbilo. Starosta Jan Průša nás svátečně přivítal, doplnil jména dalších sponzorů a pomocníků, pak předal slovo zpět Petře, abychom společně zavolali na Barbory, které posléze rozsvítí náš strom. Z davu se ozvalo letos mohutné „BAARBOOORÝÝÝÝ!“ a už z dáli slyšíme „… my tři Barbory jdeme k vám“… to přicházejí Barbory doprovázené andílky. Kráčí s písní na rtech a se světélky, které jim symbolicky svítí na cestu.
Barbory zpívají už tradiční píseň
My tři Barbory jdeme k vám
s andílky světlo nesem vám,
To světlo je až z Betléma,
štasten buď každý kdo jej má.
Své světlo dobře opatruj
a zjeví se ti anděl tvůj.

a básničku po písni:
Jste-li dobří Klučovští,
Barborky Vás pohostí.
Pro maminky koláčky,
pro tatínky panáčky,
pro děťátka cukrlátka ....
a než zazní konce zvonek,
rozsvítíme ten Váš stromek!
... za napjatého očekávání se strom rozsvítil.
Anděl Petra dál řídí program, uvede malé zpěváčky z Mateřské školky v Klučově. Paní ředitelka Šárka Hedrlínová a učitelka Alena Vágnerová si berou „do parády“ kytaru a doprovází děti s učitelkami, které zpívají pásmo koled. Po vystoupení a bouřlivém potlesku to ale nekončí, po vystoupení dětí a potlesku, se vydaly Barbory s dětmi-andílky mezi lidi, rozdávaly dárečky - krásné andílky a větvičky barborek. Všichni jsme si navzájem přáli pěkný adventní čas.
Zveme Vás na Štědrý den ve 14 hodin na tradiční „Vánoční zpívání na návsi“

1. 12. 2019 slovem zaznamenala knihovnice Jiráskovy knihovny Janina Svobodová,
fotili: Jiří Svoboda a Katka Konrádová a ještě pár fotek přidala Klárka Zikešová

Období

Statistiky

  • 58 fotek
  • 3 se líbí

Fototechnika

Sony DSC-W800

Nastavení

Nahlásit album
Slevy 25 % platí na všechny dárky z fotek. Vytvořte si z vašich fotek snadno fotoknihu, plakát, fotky na zeď a další fotoprodukty. Sleva platí po zadání kódu: Vajicka
S kódem: Vajicka Akce platí do 14. 4. 2024
Zjistit více
Reklama

Pokračujte v prohlížení

Jestli se vám album líbí…

Přihlásit se na Rajče Prohlédnout znovu
Spustit prezentaci Zastavit
TIPZměny uložíte také pokračováním na další fotku či video a zrušíte je klávesou ESC.
Přidejte do popisu štítky (např. #svatba #cestování) a fotku či video tak objeví více lidí.
2019-12-01 rozsvícení stromu v Klučově a příchod Barbor
Komentáře Přidat